Zwarte zwaan

Moderator: Jan Willem

  • Advertentie

Zwarte zwaan

Berichtdoor jpk op 03 Nov 2010, 18:08

DOOR JAN WILLEM

Zwarte zwaan
Cygnus atratus
De zwarte zwaan komt oorspronkelijk uit Australië, Tasmanië, Nieuw-Zeeland, Nieuw-Guinea
Het mannetje en vrouwtje lijken veel op elkaar Het mannetje is wel iets groter. Mannetje 6 kilo vrouwtje 5 kilo Ze zijn zwart met mooie gekrulde veren en rode snavels In de vleugel zitten een paar witte pennen. Van alle zwanen hebben zwarte zwanen de langste nekken die ze gebruiken om voedsel op de bodem van vijvers en sloten te zoeken.

Zwarte Zwanen zijn sterke gemakkelijk te houden zwanen in gevangenschap die redelijk winterhard zijn, Het is wel heel belangrijk om de vijver of gedeeltelijk ijsvrij te houden tijdens de winter.
De vijver moet het liefste wel minstens 60 cm diep zijn en natuurlijk ruim genoeg zijn. Het liefst met een grasperk er omheen en wat stuiken voor beschutting tegen het weer. In een gemeenschappelijk perk met andere watervogels moeten we er wel rekening mee houden (ook al zijn ze het minst territoriaal van alle zwanen soorten )dat de andere watervogels genoeg ruimte hebben om ze te ontwijken.
Op het land lopen zwarte zwanen traag en een beetje moeilijk maar in het water zwemmen ze trots en sierlijk en behendig. Slapen doen ze vaak op het water of op de oever. Trompetteren doen ze zowel op het land als op het water, vooral wanneer er “gevaar” dreigt.
Tijdens de broedtijd kan vooral de man wat agressief zijn en jaagt dan alles uit de nestomgeving weg en valt zelfs mensen aan.
Bij het dreigen worden de slagpennen opgeheven en de hals gestrekt Als dreigen niet helpt zullen er rake klappen uitgedeeld worden met de vleugels.
Ze zijn prima te houden met watervogel korrel met als bijvoer groente ( sla andijvie ) en wat kippengraan. Wat floting vinden ze ook wel lekker en verder gras.

Op een leeftijd tussen de 2 en 4 jaar zijn ze geslachtsrijp Ze bouwen zelf een nest van takken en planten resten op de grond in de buurt van de vijver.
Soms maken ze midden in de winter een nest. De eieren worden in 36 dagen uitgebroed.
Het mannetje en het vrouwtje bebroeden de eieren om de beurt Het mannetje broed meestal overdag terwijl het vrouwtje in de nacht broed. Als de een broed houdt de ander de wacht en zal alles en iedereen wegjagen.
Als de jongen groot genoeg zijn ringen we ze bij voorkeur met een 20mm ring. Zelf gebruik ik hier Aviornis ringen voor.

Bij een goede verzorging kunnen zwarte zwanen wel 20 jaar oud worden.

Hier onder een foto van mijn eigen nog heel jong koppel.
Afbeelding
Afbeelding

Gelukkig hadden ze net voor de echte kou genoeg veren
Afbeelding
Kleinvee te koop of gezocht? Adverteer gratis op KLEINVEEMARKT
Website Croad Langshan: http://www.croadlangshan.be
Skype: jpk_56
Gebruikers-avatar
jpk
Beheerder
 
Berichten: 308
Geregistreerd: 08 Jul 2009, 10:35
Woonplaats: Heist-op-den-Berg (België)

Terug naar Zwanen

Wie is er online?

Gebruikers in dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast